Karen Holtmaat

Dr. Karen Holtmaat

Psycholoog

Sinds 2012 werkt Karen als onderzoeker bij de groep ‘Samen leven met kanker’, momenteel als assistant professor. Karen is in 2020 gepromoveerd op een gerandomiseerde trial naar de effectiviteit van een psychologische training gericht op zingeving voor overlevers van kanker. Deze training is bedoeld om mensen de kracht te geven beter met deze ziekte om te kunnen gaan en hun leven na de behandeling weer op te kunnen pakken. Internationaal staat deze training bekend als meaning-centered group psychotherapy, ontwikkeld door dr. William Breitbart.

 

Karen is projectleider van Oncokompas en LearnPAL. Oncokompas is een zelfmanagement hulpmiddel om overlevers van kanker te ondersteunen bij het vinden van optimale aanvullende zorg, afgestemd op hun kwaliteit van leven. LearnPAL is een mLearning (mobile learning) voor HBO en WO studenten over palliatieve oncologische zorg. LearnPAL is gericht op het verbeteren van de fysieke, psychische en sociale kwaliteit van leven bij mensen die niet meer zullen genezen van kanker.

Tevens is ze projectleider van de ADJUST-studie. Het doel van deze studie is om de prevalentie van een aanpassinggstoornis onder mensen met kanker in kaart te brengen. Ook wordt de effectiviteit, kosteneffectiviteit en budget impact van de psychologische behandeling voor een aanpassingsstoornis bij mensen met kanker onderzocht.Karen heeft psychologie en religiewetenschappen gestudeerd en heeft beide studies cum laude afgerond.