Psyche & Soma

Psyche & Soma

 

Tijdens de masteropleiding Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam leren studenten om vanuit een wetenschappelijk denkkader complexe problemen te benaderen en ontwikkelen praktische vaardigheden die worden toegepast binnen verschillende contexten en doelgroepen van de aangeboden trajecten. Ze worden op deze manier opgeleid tot scientist-practicioner en zijn in staat om op een wetenschappelijke manier praktische problemen op te lossen.

De trajecten in de Master Klinische-, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie richten zich op het uitvoeren van onderzoek en onderwijs in de klinische psychologie in de brede zin van het woord. De student onderzoekt en leert alles op het gebied  van genetische aanleg, behandeling en zorg. Het onderwijs is gericht op het ontstaan en de diagnostiek van psychische problemen en het behandelen en voorkomen daarvan.

Prof dr Irma Verdonck-de Leeuw en dr Karen Holtmaat zijn de hoofddocenten van het keuzevak Psyche en Soma. Psyche en Soma is een introductie in de medische psychologie. Het vak geeft inzicht in de impact van somatische aandoeningen, niet alleen op fysiek, maar ook op psychisch en sociaal gebied. Daarnaast gaan ze in op psychologische interventiemogelijkheden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met een somatische ziekte worden geconfronteerd met een lichaam dat extra aandacht vraagt. Niet iedereen kan zich hieraan aanpassen en in voldoende mate een gevoel van welzijn ervaren. Gespecialiseerde hulp van een (medisch) psycholoog kan dan geïndiceerd zijn.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ziektegenerieke en ziektespecifieke aspecten. Ziektegenerieke aspecten manifesteren zich over ziektes heen, zoals vermoeidheid, relatieproblemen of de gezins- of werksituatie waarbinnen iemand de ziekte heeft. Ziektespecifieke aspecten zijn klachten of problemen die specifiek het gevolg zijn van een ziekte of de medische behandeling daarvan. Er wordt onder andere ingegaan op de psychosociale gevolgen van kanker en diabetes mellitus.

Lichamelijke, psychische en sociale problemen komen vaak samen voor en beïnvloeden elkaar. Ook de rol van psychosociale factoren op gezondheid komt aan bod. Denk hierbij aan de invloed van leefstijl, stress, gehechtheid en emotie-regulatie.

Veel colleges worden gegeven door gastdocenten uit de klinische en wetenschappelijke praktijk. Medisch psychologen geven een inkijkje in hun werkveld en de behandeling van psychische klachten bij somatische aandoeningen. Wetenschappers belichten de onderwerpen vanuit de behavioural medicine: de interdisciplinaire benadering van ziekte en gezondheid vanuit de biomedische en gedragswetenschappen. Er is veel aandacht voor casuïstiek om een beeld te geven van welke psychische problemen zich voordoen bij somatische aandoeningen en hoe daarop ingespeeld kan worden.